Inak betegségei: fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

Az inak nagy szakítószilárdságú, de kevésbé rugalmas, rostos kötőszövetből állnak. Az inak biztosítják az izmok tapadását, rögzítik az izmokat  a csontokhoz, illetve ízületekhez. A mozgás kivitelezésében tehát kulcsfontosságú szerepük van. Sérülésük az izmok működését teszi fájdalmassá vagy lehetetlenné. Az inakat ínhüvely veszi körül. Ebben a folyadékkal teli tokban mozog az ín.  

Az ínbetegségek fajtái

Testünk minden csontjához és ízületéhez kötődnek inak, de jellemzően azokat éri sérülés vagy azok betegednek meg, amelyek túlzott terhelést kapnak. Ilyen például az Achilles-ín, a csukló, váll, könyök és az ujjak. Gyakori betegségek:

 1. Íngyulladás (heveny és idült)

 2. Ínszakadás, részleges, teljes, csontból kiszakadás

 3. Ínhüvelygyulladás

A váll ínsérülései

 • Ütközési szindróma. A váll anatómiai felépítése magában rejti a sérülésveszélyt. A rotátorköpeny négy izom és ínszalagok szövete, mely az ízületi vápában tartja a kart, a felkarcsont fejét takarja és a lapockához kapcsolja. A rotátorköpeny négy izmának inai szűk térben mozognak és folyamatosan ütköznek a hollócsőrnyúlvánnyal (lapocka). A kar felemelésével járó tevékenységek (sportok), valamint egyéni anatómiai sajátosság (a vállcsúcs elülső felszínén levő csonthíd, vállcsúcs bizonyos formája, vastagsága, szűkebb tér) fokozza a sérülés esélyét, ezért egyesek hajlamosabbak a betegségre. Artroszkópos műtéttel eltávolítható a megvastagodott vállcsúcs, megszünteti a szindrómát.

 • Rotátorköpeny-ínhüvelygyulladás. A rotátorköpeny négy izmának inai begyulladhatnak. Akut formája sok fej felett végzett mozgás (dobás, hasítás, edzés) révén túlerőltetés, krónikus formája ízületi gyulladás, elhasználódás (öregedés) következtében alakul ki. Leginkább a legfelső ín gyulladhat be jelentősen korlátozva ezzel a váll mozgékonyságát. Terápiája fájdalom- és gyulladáscsökkentés (szükség esetén szteroidos injekcióval), pihentetés.

 • Nyáktömlő gyulladás. A rotátorköpenyhez tartozó inak nyáktömlője rendszerint túlerőltetés, a területet erősen igénybe vevő sporttevékenység következtében (kar előre és fellendítésével járó sportok) begyullad, ezzel megduzzad, fokozza a súrlódást, krónikus ütközés szindrómához vezet. Terápiája fájdalom- és gyulladáscsökkentés, pihentetés artroszkópos műtéttel eltávolítható a gyulladt nyáktömlő szövet, ez megelőzi a rotátorköpeny-sérülés rosszabbodását..

 • Rotátorköpeny-szakadás. A rotátorköpenyhez tartozó inak a folyamatos károsodás,  elhasználódás (életkor előrehaladtával), hosszan tartó ütközés szindróma révén, más esetben sportolás, megerőltetés révén, ízületi instabilitás következtében akár le is szakadhatnak. Erőtlenség, vállcsúcsi fájdalom, mozgástartomány beszűkülése jelzi, az adott váll oldalán fájdalmas/lehetetlen a fekvés. Műtéttel korrigálható a sérülés, idős korban ez megfontolandó.

Az Achilles-ín sérülése

 • Achilles-ín gyulladás. Az Achilles-ín a vádlit köti össze a sarokcsonttal, a legnagyobb és legsérülékenyebb ín. Rossz cipő, hirtelen emelt edzés, lúdtalp, túlsúly okozta túlterhelése miatt a középső vagy alsó része gyullad be, melyet fájdalom jelez a sarokban és/vagy a vádliban akár már sétáláskor is. Gyógyulásához legfontosabb a pihentetés, ami ezt az inat kímélő mozgásformára váltást is jelentheti. Nem-szteroidos vagy szteroidos gyulladáscsökkentők gyorsítják a gyógyulást. Funkcionális gyógytorna, fizikoterápiás kezelések egészítik ki a terápiát.

 • Achilles-ín szakadás. Hirtelen fellépő nyilalló fájdalom, csattanás jelzi a szalag szakadását. A helyén vérömleny, duzzanat alakul ki, általában lehetetlen a lábraállás. Középkorú sportolóknál a leggyakoribb.

Pattanó ujj

Az ínhüvelygyulladás leggyakrabban az ujjak inain alakul ki, sűrűn ismétlődő mozgás terhelésére. Ekkor csomó vagy megvastagodás alakul ki az ínhüvely belső sima falán, ezen a részen nehezen vagy egyáltalán nem tud az ín átcsúszni. Amikor mégis sikerül, pattanó hang hallatszik. Az elakadt ín további gyulladást generál. Az ujjak tövében, a tenyérben jelentkező nyomásérzékenységgel kezdődik a betegség, az ínhüvely megvastagodása tapintható is, végső állapot az ujj megmerevedése. Műtét során az elakadást okozó gyűrűt átvágják, így felszabadul és mozgatható lesz az ín.

A könyök ínbetegségei

 • Golfkönyök. Ökölbe szorításkor jelentkezik a fájdalom. A könyök belső oldalán tapadó inak és a tapadás helyén a csonthártya gyullad be erőltetés miatt, melyek a jellegzetes és ismétlődő mozdulatoknál (golfütő lendítése, kalapácsolás, kertészkedés) aktiválódnak. Pihentetés, jegelés, gyulladáscsökkentő hatására múlik. 

 • Teniszkönyök. Az ujjak széttárásakor jelentkezik a középerős fájdalom, égető érzés. Az alkari feszítőizmok a könyök külső oldalán tapadó inai és a csonthártya gyulladnak be erőltetés miatt, sok ismétlődő mozdulatok révén. A teniszütő lendítése mellett foglalkozási ártalomként szobafestőknél, szakácsoknál, autó- és vízvezetészerelőknél is jelentkezhet. Pihentetés és könyökpánt használata enyhíti. 

Mitől alakulnak ki az inak betegségei?

Az inak betegsége négy okra vezethető vissza:

 1. Íngyulladás az adott terület túlterhelése vagy helytelen terhelése, anatómiai eltérések miatt alakulhat ki.

 2. Ínszakadás történik, ha egy hirtelen erőhatás, esetleg sorozatos mikrosérülések, túlterhelés után az ín leszakad a csontról, illetve ízületről vagy az izomról. 

 3. Ínhüvelygyulladás sok mikrosérülés, egyoldalú terhelés, különösen mozgásszegény életmód mellett vagy sűrűn ismétlődő egyazon mozgástevékenység, de akár anyagcsere-betegségek következtében is kialakulhat. 

 4. Előfordulhat, hogy a sérülés a terület csökkent vérellátottsága, korábbi sérülés utáni rossz rehabilitáció következtében alakul ki.

Milyen tünetekkel járnak az inak betegségei?

A tünetek erőssége a sérülés mértékével párhuzamosan nő, a nyomásérzékenységtől a mozgásbeszűkülésen át a teljes mozgásképtelenségig. A sérülés helyén jelentkezik

 • nyomásérzékenység,

 • fájdalom,

 • duzzanat,

 • merevség,

 • bőrpír, melegség,korlátozottság

ínbetegség tünetek

Hogyan diagnosztizálhatóak az inak betegségei?

A fizikális vizsgálat és a beteg kikérdezése mellett sor kerülhet képalkotó ortopédiai vizsgálatokra, ultrahang-, CT- vagy MRI-vizsgálatra. Mindenképpen javasolt enyhébb tünetekkel is orvoshoz fordulni, mert kisebb sérülés helytelen rehabilitáció esetén később nagyobb baj kialakulásához vezethet. 

Hogyan kezelhetők az inak betegségei?

Az inakat alkotó kollagén rostok regenerációs ideje igen hosszú, ezért türelemmel és kitartással kell végezni a szükséges terápiát. Az időben megkezdett helyes terápia biztosítja a hegmentes gyógyulást, a szövetek későbbi jó teljesítőképességét. Minden terápia része a fájdalomcsillapítás.

 • Enyhe tünetek esetén a pihentetés, terhelés kizárása, a gyógytorna támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait.

 • Friss sérülés után javasolt a terület hűtése.

 • Gyógyszeres gyulladáscsökkentés, sín viselése, szteroidos injekciós kezelés az ínhüvelygyulladás része lehet.

 • Szakadás esetén hialuronsavas injekció támogatja a lágyrészek hegmentes gyógyulását, gyulladáscsillapító hatású.

 • Szakadás esetén műtétre is sor kerülhet.

 • Minden esetben elengedhetetlen a speciális gyógytorna, mert a kollagénrostok gyógyulásához szükséges inger a húzás.

Hogyan előzhetők meg az inak betegségei?

 • Ne végezzünk egyoldalú, egy területet túlzottan megterhelő mozgástevékenységet. 

 • Sportolásnál sajátítsuk el a helyes mozgásformát.

 •  Anatómiai eltérésnél bizonyos sportok nem, vagy csak mértékletesen végezhetők. 

 • Futáshoz használjunk megfelelő sportcipőt. 

 • A kiújulás a kiváltó túlzott terhelés mellőzésével előzhető meg. 

Mit kell tudnunk még az inak betegségeiről?

Az inak szorosan kapcsolódnak a mozgás szervrendszer környező részeihez, az izmokhoz, ízületekhez, csontokhoz. A mozgásfunkció ellátásában azokkal együtt vesz részt. Bármely elem sérülése, túlterhelése, anatómiai sajátossága hatással van a környező elemekre is, azokkal szorosan összefügg. A betegség pontos diagnosztizálásához és a helyes terápia kidolgozásához ezért nem elegendő a lokális fájdalom csillapítása, hanem fontos az orvosi vizsgálat. Enélkül nem tudhatjuk, mi okozza a fájdalmat.