Porcleválás - meniscus sérülés: fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése

Porcleválásnak nevezik a köznyelvben a térdízület meniscus porcgyűrűinek sérülését, ma már helyesen inkább meniscus-sérülésről beszélünk.  A meniscusok C alakú rugalmas, rostos porcképződmények a combcsont és a lábszárcsont ízületi végződései között. Feladatuk a rugalmas párnázottság biztosítása az egyenlőtlen csontvégződések között. Sérülésük különböző mértékű szakadást jelent.

A porcleválás fajtái

 1. A porcgyűrű elülső vagy hátsó szarva leszakad az ízület belső faláról, részben vagy teljesen.
 2. Kisebb-nagyobb szakadások keletkeznek a porcállományban.
 3. Az elülső és hátsó szarv a helyén marad, a középső rész szakad le (kosárfülszakadás).

Mitől alakul ki a porcleválás?

 1. A porcleválás leginkább hirtelen irányváltoztatással járó sportoknál (labdarúgás, kézilabda, röplabda, kosárlabda) vagy a térdízület csavarodásával járó mozdulatnál, például járműről leszálláskor, lépcsőzéskor, egyenlőtlen talajon történő mozgáskor jön létre. Ilyenkor az alsó lábszár a talajhoz tapad, a comb és törzs elfordul. 
 2. Kialakult ártalomról beszélünk, ha nem hirtelen mozdulat, hanem tartós túlterhelés ugyanazon a ponton, nagy igénybevétel, mikrotraumák okozzák a sérülést.
 3. Öregedéssel járó folyamatok is okozhatják, amikor a porcgyűrűk elvékonyodtak, elkoptak.

Milyen tünetekkel jár a porcleválás? 

 • A sérülést hirtelen nagy fájdalom jelzi.
 • Elakadás érzés: ha a leszakadt rész beakad, a térd hajlítható, de nem nyújtható, a mozgatást erős fájdalom kíséri.
 • Térdzár: a mozgáskorlátozottság az ízületben teljes mértékű, egyáltalán nem mozdítható a térd.
 • Instabillá válik a térd, gyengeség érzés a térdben, nem terhelhető az ízület.
 • A térd megdagad a szakadáskor keletkezett vérzéstől, a környező szövetekből beszivárgó vértől, vizenyőtől.
 • Tartós terhelés vagy öregedés okozta porcleválás esetében nem jelentkezik hirtelen fájdalom, duzzanat.

Hogyan diagnosztizálják a porcleválást?

Porcleválás gyanúját megerősíti az elakadás érzés és térdzár. Ilyen tünetek hiányában nem egyértelmű a diagnózis. Röntgenfelvételt készítenek egy esetleges törés kizárására. Ultrahang- és MR vizsgálattal látható a porcok állapota. Kétség esetén ízületi tükrözéssel  (artroszkópia) biztosan diagnosztizálható a porcleválás, emellett más sérülések is láthatók, akár olyanok is, amelyek még nem okoznak panaszt.

Hogyan kezelhető a porcleválás?

Artroszkópos tükrözés során az orvos betekintést kap az ízület belsejébe, és a diagnózis pontos felállítása mellett egyúttal el is tudja távolítani, illetve visszavarrni a leszakadt részt. Amennyiben valóban csak a meniscusok szakadásáról van szó, a műtét után gyors gyógyulás várható, és akár két hét múlva vissza lehet térni a megszokott életvitelhez. Az ortopédiai kivizsgálás vagy műtét elmulasztása, esetleg halogatása azonban tartós mozgásbeszűkülést eredményezhet.

porcleválás kezelése

Hogyan előzhető meg a porcleválás?

A rendszeres mozgás, edzett térdízületi szalagrendszer és combizom támogatja a térdízület stabilitását, annak sérülése megelőzhető edzett állapottal, izomerő meglétével. Az edzettségi állapotnak megfelelő mozgással elkerülhető a túlterhelésből fakadó baleset. Bemelegítéssel készítsük fel az izmokat, ízületi szalagokat a nagyobb munkára. Sportoláshoz és egyenlőtlen terepre megfelelő cipőt hordjunk.

Gyakran Ismételt Kérdések

Engem is érinthet a porcleválás?

Meniscus-sérülések tartós, túlzott igénybevétel vagy koordinálatlan mozgások kapcsán keletkezhetnek, a hirtelen irányváltással járó sportoknál gyakori sérülés. Ezen kívül bizonyos foglalkozásoknál (bányász, burkoló, parkettás) a térd olyan helyzetbe kényszerül, ami degenerációt hoz létre a meniscus porcban, ezáltal kis baleset is elegendő a porcleváláshoz. Veleszületett rendellenességek (tengelydeformitás, O-, X-láb, laza ízület) is hajlamosító tényezőként szerepelnek.